Hírek

Miért együnk sok sárgabarackot?

Miért együnk sok sárgabarackot?
A sárgabarack egy igen közkedvelt gyümölcs, azt azonban sokan nem tudják, hogy ez a sárga színű idénygyümölcs mennyire egészséges. Bár ez a gyümölcs nehezen tűri a szélsőséges időjárási viszonyokat lekvár és aszalt formában egész évben fogyasztható.
Magyarországban a sárgabarack több fajtáját is termesztik, ám ezek csupán méretükben és érési idejükben különböznek egymástól. A tápanyagaik és az ízük lényegében szinte teljesen megegyeznek. A sárgabaracknak nem csak a húsa, hanem a magja is fogyasztható. A gyümölcs húsa és magja is gyógyhatású, így a népi gyógyászatban évszázadok óta használják.  Ez a vitaminokban gazdag gyümölcs sejtvédő és antioxidáns hatású, ezért nagy jelentőséget tulajdonítanak neki a daganatos megbetegedések megelőzésében.


A sárgabarack minden formában egészséges
A sárgabarack aszalt formában egész évben fogyasztható
 
Jótékony hatása elsősorban a húsában található fenolos vegyületeknek és az úgynevezett „szabadgyök fogók”-nak köszönhető. Ezen kívül jelentős az A és E vitamon vanamint a béta-karotin tartalma is, amelyek köztudottan antioxidánsok. Több olyan kutatás is létezik, amelyek pozitív eredményekről számolnak be a sárgabarack kivonatának szervezetre gyakorolt hatásáról. Több kutatás szint a sárgabarack fogyasztása erősíti az immunrendszert és gyengítik a rákos sejtek ellenálló képességét a gyógyszerekkel szemben, így kiválóan egészítik ki a daganat ellenes gyógyterápiákat.-BT-