Hírek

Megfáztál? Egyél mézet – de miért is?

Megfáztál? Egyél mézet – de miért is?
A méz jótékony hatásait szinte mindenki ismeri. Az influenzás, megfázásos időszakban naponta halljuk, hogy egyél egy kanál mézet, vagy igyál egy jó forró mézes teát. Azt azonban már kevesen tudják, hogy miért is annyira egészséges a méz.
A méz 80% szőlőcukor és 20 százalék gyümölcscukor, ezért is az egyik legjobb természetes energiaforrásunk. A mézben lévő szénhirdát hamar felszívódik, energiával telíti a testet és segít a fáradság elűzésében. Ezen kívül jótékony hatással van a máj, a vese és a hasnyálmirigy működésére. Megfázásos betegségekben esetén a baktériumölő hatása esetén fertőtleníti a torkot és a nyelőcsövet. A méznek magas az ásványi anyag tartalma, B1,B2 és C vitamint valamint folsavat is tartalmaz. Sokan nem tudják, de a méz javítja az étvágyat és idegnyugtató hatása is van.

A méz nagyon egészséges
A téli időszakban fogyasszunk több mézet

A legnépszerűbb mézek a virág és az akácméz. Az akácméz azért is olyan közkedvelt, mert nagyon édes, emellett nagyon jó fertőtlenítő és a megfázásos időszakban enyhíti a köhögési ingereket. Az ismertebb mézek közé tartozik a hársméz is. A hársméz erőteljesebb, karakteresebb ízű és illatú, mint az akácméz és magas cukortartalma miatt kristályosodásra hajlamos. Jó idegnyugtató, de kiválóan alkalmas a megfázásos tünetek enyhítésére is. Bár kevesen ismerik, nagyon jótékony hatású a mentaméz is. Különleges illóolajának köszönhetően élénkítő hatású és nagy segítség lehet gyomorbántalmak esetén is. Amellett hogy segíti az emésztést fájdalomcsillapító hatású.

-Bt-