Hírek

A zab az egészség és energia forrása

A zab az egészség és energia forrása
A zab rost és tápanyag tartalomban gazdag élelmiszer, melynek fogyasztása egészséges és kiemelkedő energiaforrás.
Ma már Magyarországon is egyre népszerűbb élelmiszer a zab, melyet sokan csoda élelmiszerként tartanak számon. A zab sokféle szempontból is jótékony hatással van a szervezetünkre. Az egyik legfontosabb, hogy az elfogyasztott zab hosszú ideig tartózkodik a gyomrunkban, hiszen a vízben oldható rostok miatt nagyon hosszú ideig emésztjük. Ez azért nagyon jó, mert ezáltal hosszú ideig nyújt számunkra energiát. Fehérje tartalma kiemelkedőnek magas, ami azt jelenti, hogy nagyon jó fehérje forrás. A zabot a feldolgozás során hántolják, de ebben a folyamatban nem távolítják el a korpát és a csírát, így a tápanyag tartalma teljes egészében megmarad. A zab fogyasztása cukorbetegek és szívbetegek számára is kifejezetten ajánlott, de a fogyni vágyók is bátran fogyaszthatják.

Finom és egészséges élelmiszer a zab

A zab fogyasztása jótékony hatással van a koleszterin szintre, ezáltal segít megelőzni a szívbetegségek kialakulását. Magas rosttartalmának köszönhetően már a gyomorban és az emésztőrendszerben eltávolítja a káros koleszterint ami ez után nem tud lerakódni az erekben. Rendszeres fogyasztása jó hatással van a vérnyomásra és a magas antioxidáns tartalma miatt is ajánlott minél többet fogyasztani belőle. Jó kálium, kálcium, vas és magnézium forrás emellett még gyulladáscsökkentő hatása is van. A zab fogyasztása segít azoknak is, akik állandó éhségérzettel küzdenek, hiszen a rostok a gyomorban megduzzadnak és emiatt nem leszünk éhesek. Mivel hosszan tartó telítettség érzetet biztosít, ezért ajánlott a zabot reggelire fogyasztani, így elkerülhetjük a felesleges nassolgatásokat. A zabból készült élelmiszerek erősítik az immunrendszert és bizonyos mértékben segítik a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenállását.

Sokféleképpen használható alapanyag a zab
Rengeteg finomság készíthető zabból

A zab egy sokféleképpen felhasználható alapanyag. Reggelire elsősorban zabkása vagy műzli formájában érdemes fogyasztani, de az egyéb ételek finom kiegészítője is lehet a zab. Rakott ételekben helyettesíthetjük zabbal a rizst, de akár a muffint is készíthetünk belőle. Érdemes minél több ételben hasznosítani ezt az egészséges élelmiszert, hiszen jótékony hatása köztudott és elismert.

 

-BT-